בוועדה בכנסת ידונו היום בטיפול באנשים שנפגעו כששירתו את המדינה, ברקע עוד ניסיון התאבדות בהצתה ומאבק מתמשך. מתוך 150 שנסקרו, רק אחד ציין לטובה את אגף השיקום במשרד הביטחון. המשרד: יוקצו משאבים נוספים
כתב: עומרי אפרים
מקרה נוסף של הצתה עצמית שוב מפנה זרקור על הטיפול באוכלוסיות החלשות בחברה, והפעם מדובר בציבור עקיבא מפיעיהצית את עצמו בתחנת אוטובוס ביהוד, מתכנסת היום (ב') ועדת העבודה והרווחה לדיון במצבם של נכי צה"ל נוכח הטענות הקשות מצד הארגון שמייצג אותם. גם יו"ר הוועדה, ח"כ משרד הביטחון אורי שני, יסמן את שיאו של מאבק בן מספר חודשים שמנהל ארגון נכי צה"ל להבטחת זכויותיהם. לטענת יו"ר הארגון, חיים בר, "משרד הביטחון פגע בשנה האחרונה בזכויות של נכים ולקח הטבות באופן חד-צדדי. אם זה מתן ציוד רפואי וציוד מתכלה לנכים קשים, החזרי מס הכנסה ועשרות סעיפים אחרים. הנכים לא ישתקו מול העוול הזה".
מפיעי, בן 45, מאושפז במרכז הרפואי תל השומר במצב קריטי ורופאיו מגדירים את סיכוייו לשרוד "אפסיים". עדי ראייה שצפו בו אתמול מצית עצמו סיפרו כי טרם המעשה הוא צעק באוזני העוברים והשבים כי הוא "סובל מחובות". מאוחר יותר סיפר אחיו שלמה כי בסוף השבוע אמר מפיעי לאחותו: "ראיתם מה קרה לסילמן? זה מה שיקרה לי".
אולם הגופים הממשלתיים שהיו אמונים על הטיפול בו, בהם גורמים במשרד הביטחון וברשויות הרווחה, דחו את הטענות כי לא קיבל את זכויותיו.
מפיעי אינו היחיד שהשמיע טענות נגד יחס הממשלה לנכי צה"ל. צוות שמינתה ועדת החוץ והביטחון לבחינת תפקוד אגף השיקום מצא כי מתוך 150 נכים שנשאלו, רק אחד ציין לטובה את תפקוד אגף שיקום נכים במשרד הביטחון, שמטפל כיום ביותר מ-56 אלף נכים. מדו"ח שפרסם אגף השיקום במרס השנה עלה עוד כי 70% מהתלונות על אפליה או ליקוי בטיב השירות בחודשים האחרונים נמצאו מוצדקות, וכי שיעור הפונים למוקד הטלפוני שניתקו לאחר שהתייאשו מההמתנה למענה עומד על 10%.
לעומת זאת, דו"ח שגיבש האגף עצמו מציין כי בחודש פברואר 2012 זומנו 90% מהפונים לוועדה רפואית ראשונה תוך 50 יום, וכי 96% מהפניות הטלפוניות של הנכים טופלו תוך 24 שעות. ח"כ ישראל חסון, שעמד בראש הצוות שהקימה ועדת החוץ והביטחון אמר ל-ynet כי "אגף השיקום מלא באנשים עם רצון טוב אבל גם בתהליכי עבודה שלא מאפשרים להם להביא למגרש שיקום דינמי עם הפנים לנכה".
"רמסו את מה שנשאר מהכבוד שלי"
"משרד הביטחון בראשותו של שר הביטחון אהוד ברק הפקיר בשנים האחרונות את פצועי צה"ל, כאשר קיים מדיניות של יד קפוצה", האשים עידן קליינמן, נכה צה"ל בן 38, שנותר משותק מהחזה מטה בעקבות היתקלות עם מחבלים ב-1992. "הלב הרחב, היד המלטפת והטיפול הרפואי המסור נעלמו כלא היו ואגף השיקום איבד כיוון ושכח את תפקידו".
קליינמן, שהקים לאחרונה עם חבריו מאהל מול ביתו של שר הביטחון בתל אביב, סיפר עוד כי "נכים לא מקבלים ציוד רפואי בסיסי, צנתרים וחיתולים.
קטועי גפיים ממתינים קרוב לשנה להחלפת פרוטזות והלומי קרב נדרשים לוותר על טיפולים פסיכולוגיים ופסיכאטריים, אין תורת שיקום והשמה ראויה והקצבאות לנכים לא עודכנו בהתאם לעליית המחירים במשק".
יוסי כהן, בן 31, שנפצע אנושות במהלך שירותו הצבאי מירי מחבלים, זכה בצל"ש והוכר כנכה בשיעור של כ-40% אמר לאחרונה בדיון בכנסת: "רמסו את מה שנשאר מהכבוד שלי. יותר מעשר שנים אני נתקל באטימות מוחלטת מצד משרד הביטחון. אומרים לי שאני לא יכול לקבל טיפול, זורקים אותי, אומרים לי 'נבדוק'. אמרו לי שם שאולי עשיתי עסקת סמים ולכן נקלעתי ליריות. אין לאן לפנות”.
ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "למרות הסגנון המתלהם, מקיים אגף השיקום של משרד הביטחון הידברות יומיומית עם קבוצות המפגינים ונציגיהם. מנכ"ל משרד הביטחון האלוף (מיל') אודי שני אף ביקר לאחרונה
במאהל המחאה של המפגינים בשדרות שאול המלך בתל אביב, התקבל בחום על ידי הנכים המפגינים ושוחח עמם במשך כשעתיים על אודות מצוקותיהם וטענותיהם.
"האלוף (מיל') שני התחייב כי מעבר למאמץ השוטף המתקיים במשרד הביטחון יומיום בנושא שיקום נכי צה"ל בכוונתו לערוך בדיקה מעמיקה נוספת בכל הקשור לטיפול בנכים הקשים", ציינו עוד במשרד. "בעקבות הביקור הורה מנכ"ל משרד הביטחון להקצות משאבים נוספים בפיתוח רפורמת שירות מקיפה שתטיב את אופן וטיב השירות היומיומי הניתנים לנכים הקשים".